Mitä on ymppi?

Ymppi on elävää kasvustoa, joka lisääntyy sopivassa ympäristössä.

Ymppiä on monenlaista ja olet varmaan itsekin joskus ympännyt. Kun käytämme hiivaa leipomisessa tai alkoholijuomien valmistamisessa, niin hiiva ”ympätään” ravinteikkaaseen liemeen tai taikinaan. Ajan kanssa hiiva tekee tehtävänsä  käytetyn hiivan ja sille annetun ympäristön mukaisesti.

Huomasimme ympin puuttumisen suomalaisilta markkinoilta, sekä koko sanan katoamisen suomalaisesta kulttuurista. Aloitimme liiketoiminnan sienten kotikasvattajien varustamiseksi, jotta he voisivat tavoitella todellista omavaraisuutta sienten kasvatuksen parissa. Emme jätä tätä vain sieniin. Tulemme jatkossa myymään tarvikkeita myös hiivan ja levän kasvattamiseen, alkoholijuomien valmistamiseen, sekä omien elintarvikkeiden säilöntään! 

Ympin alku- 2023

Olemme monen suomalaisen tavoin kasvaneet kulttuuriin jossa kerätään metsätuotteita ja säilötään. Myös maaseudun idylli, sekä suvun historia alkutuotannossa on pitänyt ruokaa lähellä. Jatkuvasti nousevien elinkustannusten kasvu lisäsi hyvin luonnollisesti kiinnostustamme omavaraistalouteen. 2000- luvun alkupuolella sienten kotikasvatus alkoi levitä voimakkaasti, kun kotiharrastukseen soveltuvat välineet tulivat kuluttajien saataville. Kun oma osaamisemme sienten kasvatuksessa kehittyi, niin harmiksemme huomattiin myös välineiden puute suomessa. Suomalaiset yritykset tarjoavat kyllä käyttövalmista rihmastoa, sekä jonkin verran oppimateriaaleja, mutta välineet ja laajempi tiedon tarjonta sienten kasvattajille ovat edelleen harvassa tai siroteltuna ympäriinsä. 

Aiomme korjata tilanteen tarjoamalla samalla ympäristön missä oppia laajemmin omavaraisuuden tavoittelua vuorovaikutuksessa muihin harrastajiin.

Suomalainen omavaraisuus

Mikään ei ole pysyvää, eikä varsinkaan kestävää jos asioista ei pidä huolta. Suomalainen omavaraisuus rakentui sotien jälkeen hyvin paljon ”huoltovarmuus” käsitteen ympärille. Kansallinen kriisi sisälti paljon nälkää.

Kaupungistumisen kehitys on vienyt ison osan kansasta kauemmaksi alkutuotannosta, eikä tieto ja taidot viljelyssä, lihakarjan tai muiden hyötyeläinten pidossa ole enään itsestäänselvyys. Tieto ei elä, ellei sitä joku kerro. Siksi haluamme kutsua sinutkin jakamaan tietosi Ymppi-ympäristössä. Tulemme tekemään jatkuvasti töitä pysyvän ja laajan omavaraisuuden tietopankin kehittämisessä. 

Foorumin sisällä haluamme kannustaa tiedon jakamiseen tarjoamalla ammattilaisten yritystoiminnalle näkyvyyttä, sekä osaaville harrastajille palkintoja. (Foorumin julkaisu 12.2023 aikana)